19 Mayıs 2013 Pazar

Whatever Lola wants, Lola gets...





1955 yılından itibaren bir çok kişi tarafından seslendirilmiş şarkı, Gotan Project versiyonu ile benim vazgeçilmezlerim arasında. Şarkı bir çok filme, diziye hatta reklama ilham kaynağı olmuş. Bunların arasında David Beckham ve Sofia Vergara'nın oynadığı Pepsi rekamı da var :)

Şarkının ilham verdiği filmlerden biri de romantik komedi türünde, şarkıyla aynı ismi taşıyan bir film. İlk olarak 2007 yılında Dubai Uluslarası Film Festivalinde gösterilmiş. Uzun zamandır izlemek istiyordum, sonunda fırsatım oldu :) Yönetmen Nabil Ayouch ve başroldeki Lola'yı Laura Ramsey canlandırıyor.




New York'ta postacı olarak çalışan Lola'nın en büyük hayali dansçı olmak. Bir gün en yakın arkadaşı Yussuf'un ona izlettiği Ismahan isimli bir dansözün gösterisi ile oryantal dansına ilgi duymaya başlıyor. Hayallerinin peşinden gidip dansçı olmaya karar verdiği sırada Zack isminde Mısır'lı bir adama aşık oluyor ve 3 hafta süren bir romantizm yaşıyorlar.




Esas hikaye Lola'nın Zack'in peşinden Kahire'ye gitmesi ile başlıyor.





Kahire'ye büyük bir heycanla giden Lola,  Zack'in aynı heyecanı taşımadığını anladığında büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Mısır sokaklarında öylesine dolaşırken girdiği bir pavyonda izlediği dansözlerle, dans etme arzusu yeniden alevlenen Lola hayran olduğu Ismahan'ı bulup ondan ders alabilmek için her yolu deniyor.




Ismahan yıllar önce Mısır'da oldukça meşhur olmuş evli bir dansöz fakat patronuyla yaşadığı yasak aşk ortaya çıkınca tüm saygınlığını yitiriyor ve dansı bırakıp inzivaya çekiliyor.  Halk onu kabullenemiyor, kapısı taşlanıyor, hakaretler ediliyor bu nedenle Ismahan tek kızını okula götürmek dışında evden dışarı çıkmıyor. Film Lola'nın Ismahan'ı ikna edip ondan ders almaya başlaması ve Mısır'da çok ünlü bir dansçı olmasıyla devam ediyor.




Filmde şarkıyı Natacha Atlas'ın sesinden dinliyoruz. Mısırlı bir müzisyen olduğu için Ortadoğu ezgilerini ve aksanını rahatlıkla duyabilirsiniz. Bu da şarkının filme yakışmasını sağlamış diyebilirim.
Ve Lola'nın şarkımızla Mısır'da yaptığı dans:




Film her ne kadar Lola'nın dans hayali üzerinden ilerlese de Ismahan'ın yaşadığı aşk hikayesi ve hayal kırıklığı filme eksik kalan derinliği vermiş. New Yorklu bir kadının Ortadoğu kültürü ile tanışmasını derine inmeden küçük harflerle işlemiş eğlenceli bir film. Bağımlılık yapan bu şarkı eşliğinde keyifli zaman geçirmek isteyenlere tavsiye ederim :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder